Europese Dag van de Beroerte 2022: een dag vol activiteiten!

Europese Dag van de Beroerte 2022: een dag vol activiteiten!
6 juni, 2022
Landelijk

Afgelopen 10 mei was het de Europese Dag van de Beroerte.  Dit jaar werd deze voor de 18e keer georganiseerd. Na twee digitale edities, konden dit jaar eindelijk alle activiteiten weer live plaatsvinden en daar genoot iedereen met volle teugen van!

Zo kon je op onze Social Media kanalen twee filmpjes bekijken rondom het thema ‘De impact van NAH op het dagelijks leven’. Deze filmpjes werden gemaakt door onze ambassadeurs, Sandra uit regio Utrecht en Chantal uit regio Zeeland.

Heb je deze filmpjes nog niet kunnen bekijken? Je vindt ze hier:

Sandra over de grootste gevolgen van NAH.
Chantal over de dagelijkse gevolgen van NAH.

Enthousiast over de filmpjes? Delen mag, graag zelfs!
Zo zorgen we samen voor meer aandacht en begrip voor NAH!

Beroertepreventie op 1

Daarnaast organiseerden wij samen met werkgroep Beroertepreventie een groot symposium voor zorgverleners in de eerste lijn zoals huisartsen en fysiotherapeuten. Tijdens het symposium ‘Beroertepreventie op 1’ was Monique Lindhout één van de keynote sprekers. Zij vertelde over de impact van een beroerte op zowel degene die het overkomt als het effect op degene die dicht bij hen staan.

Een paar cijfers

In Nederland krijgen ongeveer 110 mensen per dag een beroerte. Ongeveer 90% van die beroertes had voorkomen kunnen worden. Niet alleen zou het welzijn van tienduizenden mensen en hun naasten daar baat bij hebben. Maar het zou ook een enorme besparing van kosten van de gezondheidszorg met zich meebrengen.

Een beroerte was in 2020 doodsoorzaak nummer 4 in Nederland (na COVID-19, dementie en longkanker) en de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Monique pleit daarom voor een bevolkingsonderzoek naar de 4 belangrijkste risicofactoren voor een beroerte: bloeddruk, bloedsuiker, cholesterolgehalte en hartslag. Meer hierover lees je in het artikel dat zij schreef voor het tijdschrift ‘Seniorenwijzer’.

Ook verscheen er in het ‘Medisch Contact’ een bijzondere special over Beroertepreventie. Monique schreef hier het voorwoord voor en een artikel over Beroertepreventie in Europa