Even voorstellen: Chantal de Jong

Even voorstellen: Chantal de Jong
3 oktober, 2021
Noord-Brabant

Wij introduceren ons nieuwe bestuurslid met aandachtsgebied Jongeren met NAH voor de regio Noord-Brabant:

Chantal de Jong is 33 jaar en woont, samen met haar 6-jarige dochter, in Baarle-Nassau.
 

Chantal was 4 jaar oud toen ze uitvalsverschijnselen kreeg aan haar linkerzijde. Ze bleek een caverneus hemangioom te hebben, een bloedvatmisvorming die bestaat uit een kluwen van kleinere vaatjes in de hersenen. Op 6-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste operatie, waarbij ze een groot gedeelte weg haalden. Omdat ze in haar puberteit meer bloedingen kreeg werd ze in 2006 -niet geheel zonder risico- geopereerd door een Amerikaanse arts die speciaal hierheen kwam. De operatie duurde 13 uur, maar ze hield er helaas een verlamming aan de linkerzijde van haar lichaam aan over en rechts in het gezicht. Ondanks die verlamming kon ze wel heel goed praten. Je ziet het dan wel aan de buitenkant, maar haar veerkracht en energie laten je dat al snel vergeten.

Als jong volwassenen (18) zat ze 6 weken intern bij Revant in Breda voor revalidatie. Wat haar vooral is bijgebleven, is dat ze tussen alleen maar oudere mensen zat. “En er was na de revalidatie geen aanvullende therapie. Ik kende ook geen lotgenoten, althans niet van mijn eigen leeftijd”, aldus Chantal. Momenteel heeft ze nog fysiotherapie tegen overbelasting en zorgt de osteopaat voor flexibiliteit van weefsel in haar hoofd zodat ze geen hoofdpijnen krijgt.

“Ik ben dit jaar het programma ‘leef je mooiste leven’ van Michael Pilarczyk gaan volgen. Daar heb ik veel aan”, vertelt Chantal enthousiast. “Voor mij werkt dit heel goed, beter dan een psycholoog. Dit gaat over inzicht, bewustzijn en de kracht van je gedachten. Kijken naar wat allemaal wel kan in plaats van wat niet. Aandacht geven aan juist de positieve dingen. Wat je aandacht geeft groeit en geeft je inzichten in plaats van alleen maar beren op de weg te zien”.

“Mijn dochter is nu wat zelfstandiger waardoor ik ook weer wat aan mezelf kan gaan denken. Ik kwam via de website van Hersenletsel.nl met Lies Bonsang in contact en na een leuke kennismaking stelde ze me de functie van bestuurslid voor met aandachtsgebied ‘Jongeren met NAH’ voor de regio Noord-Brabant. Ik was blij verrast en heb ook echt zin om aan de slag te gaan.”
Inmiddels is er een werkgroep Jongeren met NAH Noord-Brabant, waarin Chantal samen met Emma Susan van den Berg kartrekker is. De eerste bijeenkomst staat reeds gepland op 10 november in Tilburg. “Ik wil graag iets toevoegen. Ik hoop dat ik met mijn inzet iets meebreng waar zowel de organisatie als lotgenoten iets aan hebben. Iets wat ik zelf nooit heb gehad, maar wel behoefte aan had. Daarnaast lijkt het me ook leuk om bijvoorbeeld iets van een familiedag te organiseren.”

Chantal was, door medicatie en een verkeerd eetpatroon, in de afgelopen jaren wat zwaarder geworden. Haar werd verteld dat afvallen haar niet meer zou gaan lukken, dat dit alleen met een gastric bypass zou kunnen gezien haar medisch verleden. Niets was minder waar. Uiteindelijk heeft ze een programma gevonden wat voor haar werkt en is ze inmiddels 16 kilo afgevallen, en ze gaat nog even vastbesloten door. Uiteindelijk kan ze dus meer dan dat ze vanuit de zorg adviseerden. Ze haalt daarvoor tenslotte nog een quote van Michael Pilarczyk aan: “De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf!”.