Even voorstellen: Debby Bijker

Even voorstellen: Debby Bijker
20 juli, 2021
Noord-Brabant

Wij  introduceren U onze nieuwe NAH-ambassadeur voor de regio Noord-Brabant:

 

Debby Bijker (39 jaar), woont in Tilburg.

Debby was in haar tienerjaren een fervent paardrijdster. Ze is dat op latere leeftijd weer op gaan pakken. Totdat ze in december 2013 in de binnenbak van de manege van haar paard werd gekatapulteerd. Ze liep hierbij een hersenkneuzing en diverse hersenbloedingen op.

Ze lag 2 weken in het ziekenhuis en ging aansluitend een half jaar poliklinisch revalideren. Ze moest alles opnieuw leren, maar medisch gezien ging het herstel snel. Momenteel heeft ze nog wel last van prikkels, concentratieproblemen en vermoeidheid.

In december 2020 viel ze ook nog eens van haar fiets waardoor de restverschijnselen werden verhevigd. Nu gaat dat weer wat beter. “Maar ik zal ook nooit meer motor- of paardrijden. Het risico om op je hoofd te vallen is daarbij gewoon veel te groot”.

Er zijn nog twee aandachtspunten. Een ervan is haar slaap, waarbij meditatie haar een betere nachtrust geeft. En in haar werk als zelfstandig veiligheidskundige holt ze vaak nog in plaats van af en toe stilstaan.

“Via facebook zag ik een oproep van de regio-ondersteuner Lies Bonsang dat ze op zoek was naar ervaringsdeskundige. Dat was wel iets voor mij. In het revalidatiecentrum kreeg ik hoop door een ervaringsdeskundige ter plekke. “Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, want dat werkt!” vertelde die mij”.

“Dat ik ermee moest dealen vond ik ook confronterend. Drie jaar na het oplopen van mijn letsel zei een deskundige dat ik er niks meer van moest verwachten. Nou, dat is pertinent NIET WAAR! Ik wil dan ook  mijn verhaal aan lotgenoten vertellen, zodat ook zij daar hoop uit kunnen putten. Daarnaast heb ik de nazorg gemist, dat blijkt namelijk niet altijd in het verzekeringspakket te zitten”.

Debby getuigt van veel wilskracht en doorzettingsvermogen.
“Je blijft kwetsbaar, dus word nooit te snel overmoedig. Omgaan met hersenletsel is topsport! Ik hoop mensen met NAH te stimuleren om op te komen voor zichzelf. En hoe groot of hoe klein ze ook zijn: Vier al je overwinningen!”