Frame running: een unieke sport!

Frame running: een unieke sport!
4 maart, 2024
Groningen & Drenthe

Sporten en bewegen is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met hersenletsel. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om met hulp van een sporthulpmiddel of in aangepaste sportgroepen te bewegen. De website van Uniek Sporten kan je helpen bij het zoeken van een geschikte sport. Zo bieden ze bijvoorbeeld verschillende workoutvideo’s aan voor mensen met hersenletsel om thuis te bewegen.

Weer kunnen rennen!

Daarnaast kan je via Uniek sporten ook tijdelijk een sporthulpmiddel lenen om te ontdekken of dit iets voor je is, zoals een sportrolstoel of een Frame, waarmee je aan Frame Running kunt gaan doen. Wellicht denk je nu Frame Running? Daar heb ik nog nooit van gehoord! Frame running heeft helaas nog te weinig bekendheid, maar een Frame kan heel veel mogelijkheden bieden voor mensen met hersenletsel en kan je mobiliteit verbeteren.

Drietal atleten van de Frame Running groep van AAC ’61 uit Assen aan de start van een hardloopevenement in Vries.

Frame Running is een nieuwe sport waarbij kinderen en volwassenen met een (lichamelijke) beperking (denk aan krachtsverlies, klachten van pijn, maar ook coördinatie- en evenwichtsstoornissen) op “eigen” kracht kunnen lopen en zelfs rennen! Er wordt gebruik gemaakt van een frame met drie wielen, een zadel en borststeun. Echter zonder pedalen zodat je zelf, zonder hulp van derden, kunt voortbewegen.

Je kunt deze sport recreatief (op straat, in het bos of op het strand) maar ook in competitie verband bij een club op een atletiekbaan beoefenen. Er worden steeds meer wedstrijden georganiseerd en je ziet Frame Runners ook steeds vaker bij hardloop evenementen.

Verschillende atletiekverenigingen in onze regio bieden Frame Running aan op verschillende niveaus, zowel prestatiegericht als “fun” gericht waarbij je op een leuke manier aan je conditie en spierkracht werkt. Wil je weten waar? Dan kun je hier kijken op de landelijke website van Frame running voor een locatie bij jou in de buurt. Vaak is er wel de mogelijkheid om het eerst een paar keer te proberen alvorens lid te worden. Kom je er niet helemaal uit, stuur dan een email naar regionoord@hersenletsel.nl en wij helpen je op weg.

Deze tekst is mede tot stand gekomen met hulp van Cor Brouwershaven, trainer en Frame Running enthousiasteling van de Frame Running groep in Assen.

Bij steeds meer reguliere hardloopwedstrijden kan je met je Frame meedoen.

Of wat dacht je van Frame schaatsen? In plaats van wielen kunnen er ook ijzers onder het Frame geplaatst worden. 

Disclaimer: deze activiteit wordt niet georganiseerd door de patiëntenvereniging hersenletsel.nl en wij zijn daarom niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Ons doel is om onze leden te informeren over activiteiten in onze regio.