Griepprik beschikbaar voor extra groepen

Griepprik beschikbaar voor extra groepen
12 oktober, 2021
Landelijk

De griepprik wordt jaarlijks gratis aangeboden aan mensen van 60 jaar en ouder en aan medische risicogroepen. Dat zijn groepen mensen die om medische redenen extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus. De Gezondheidsraad adviseerde op 20 september 2021 de doelgroep voor de griepprik uit te breiden met enkele specifieke groepen die ook baat hebben bij een griepprik, zoals mensen met een hersenbloeding/infarct. 

Zelf melden

De staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangegeven dat mensen uit deze extra groepen  zich al dit jaar mogen melden bij de huisarts voor een gratis griepprik. Er zijn voldoende vaccins beschikbaar. Mensen die behoren tot de extra doelgroepen kunnen zelf tussen 1 oktober en 1 november contact opnemen bij de eigen huisarts. Zij krijgen de vaccinatie uiterlijk in december 2021. Het kan zijn dat de huisarts eerst extra vaccins bij moet bestellen. 

Mensen van 60 jaar en ouder of mensen die voor een andere aandoening normaliter al een uitnodiging ontvingen hoeven zich niet te melden. Zij krijgen net als in eerdere jaren de uitnodiging van de huisarts. Het ministerie van VWS besluit later of de nu door de Gezondheidsraad als kwetsbaar aangemerkte mensen ook in de toekomst een gratis griepprik krijgen en daar een uitnodiging voor zullen ontvangen.

40% minder kans op griep

De kans om griep te krijgen is 40% kleiner als u een griepprik heeft gehad. Dit is een gemiddeld cijfer. Hoe goed het vaccins precies werkt hangt af van de overeenkomst tussen het virus en het vaccins. Dit is elk jaar anders. Ook de leeftijd en de algemene gezondheid bepalen mede de effectiviteit van de griepprik. 

Toch griep? Vaak minder ernstig ziek

Als u na de griepprik toch griep krijgt, wordt u meestal vaak minder ernstig ziek. U herstelt sneller en beter. Daarmee helpt de griepprik u zo gezond en actief mogelijk te blijven.

Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/extra-groepen-griepprik

 

Afbeelding van Angelo Esslinger via Pixabay