Hersenletsel.nl bestaat 10 jaar

Hersenletsel.nl bestaat 10 jaar
1 juli, 2024
Landelijk

Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl bestaat 10 jaar! We zijn ontzettend blij dat we deze prachtige mijlpaal samen met jullie kunnen vieren. Daarom staan we graag met jullie stil bij een aantal mooie hoogtepunten uit de afgelopen jaren.

De aankomende fusie in 2013

In 2013 zaten we vol verwachting te wachten op de fusie die zou plaatsvinden in 2014. Cerebraal Afasie Vereniging Nederland en de CVA-vereniging Nederland wilden namelijk gaan samenwerken. De naam Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl bestond nog niet. Toen gebruikten we nog de naam Stichting Samenwerkende Hersenletsel Verenigingen. Een van de eerste stappen die de verenigingen samen wilden nemen? Een gezamenlijke uitgave van een magazine over niet-aangeboren hersenletsel. 

De eerste HM in 2014

Het eerste Hersenletsel Magazine in 2014 stond ook nog in het teken van de fusie. Die was op het moment van uitbrengen echt bijna rond. Ook ontwikkelden we de eerste producten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Denk aan een DVD en gezelschapsspel, die nog steeds in onze webwinkel verkrijgbaar zijn.

NAH-TV in 2016

We experimenteerden in 2016 voor het eerst met een andere mediavorm dan onze website en het magazine. NAH-TV zag het levenslicht op YouTube. We wilden geen programma voor op de televisie maken, maar gebruikten liever dit medium, wat in dat jaar nog redelijk onbekend was voor onze doelgroep.

Europese Dag van de Beroerte in 2017

Tijdens de Europese Dag van de Beroerte 2017 werden de resultaten van een impactvol onderzoek bekendgemaakt. De last van beroertes (Burden of Stroke) werd onderzocht. Aan het Europees Parlement werden de resultaten gepresenteerd.

Spreken in Brussel in 2018

Voorzitter Monique Lindhout sprak in 2018 namens SAFE in Brussel met Europarlementariërs. Er werden concrete stappen gezet richting een Stroke Action Plan (Beroerte Actieplan) om de preventie en de behandeling van beroertes te verbeteren.

NAH-ambassadeurs in 2019

Het project NAH-Ambassadeurs werd in 2019 gehonoreerd door ZonMw met een toekenning van € 100.000. De vereniging ontwikkelde een cursus voor ambassadeurs en in acht regio’s werden er NAH-ambassadeurs opgeleid. 

De eerste lockdown in 2020

De eerste lockdown was een feit in 2020. Wij vergeleken in een van de Hersenletsel Magazines uit dat jaar Covid-19 en NAH met elkaar in een artikel: NAH is een semi-lockdown met jezelf. Een herkenbaar stuk voor vele patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.

Er is meer mogelijk in 2021

In 2021 was er langzaam maar zeker weer meer mogelijk. Veel mensen met NAH geven aan de lockdowns prima te vinden. Er zijn een stuk minder prikkels door de lockdowns, omdat veel activiteiten niet door kunnen gaan.

Long-Covid in 2022

Eind 2022 gaven we een extra dikke editie uit van het Hersenletsel Magazine. Centraal stond het fenomeen long-covid, omdat de symptomen bijzonder veel raakvlakken hebben met de klachten van NAH-patiënten.

Prachtige mijlpalen waar we met veel trots op terugkijken. Wij zijn ontzettend benieuwd naar het komende decennium en kijken uit naar de volgende tien jaar van onze patiëntenvereniging. We zijn dankbaar voor al onze ambassadeurs, leden van de patiëntenvereniging en eenieder die ons een warm hart toedraagt. Zonder jullie waren al die stappen niet mogelijk geweest!