Houd je hart en hoofd gezond! Ken je ritme!

Houd je hart en hoofd gezond! Ken je ritme!
29 oktober, 2023
Landelijk

Vandaag is het World Stroke Day. Tenminste 80.000 mensen in Nederland hebben boezemfibrilleren, maar weten dat niet. Zij ondervinden daarvan geen klachten, weten niet dat ze een onregelmatige hartslag hebben en weten niet dat ze daardoor een verhoogd risico hebben op een beroerte. ⁠

Controleer daarom regelmatig je pols, zodat je goed beschermd bent tegen een beroerte ten gevolge van boezemfibrilleren.

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die ontstaat in de linker- en rechterboezem. Het hartritme is verstoord en het hart klopt sneller dan normaal en onregelmatig.

Boezemfibrilleren kan:
• Af en toe optreden
• Langer duren
• Altijd aanwezig zijn

Het kan een blijvende ziekte zijn.

Heb ik boezemfibrilleren?

Veel mensen hebben geen klachten.
Meest voorkomende klachten bij boezemfibrilleren zijn:
• Hartkloppingen (snelle hartslag, bonzende hartslag of onregelmatige hartslag)
• Pijn op de borst
• Duizelig
• Kortademig

Loop ik risico op een beroerte?

Mensen met boezemfibrilleren hebben 5x meer kans op het krijgen van een beroerte vergeleken met mensen zonder boezemfibrilleren. Bij mensen met boezemfibrilleren kunnen bloedstolsels in de boezems van het hart ontstaan. Bloedstolsels zijn gevaarlijk; ze kunnen losschieten en een bloedvat afsluiten. Als dit in de hersenen gebeurt, kan een beroerte ontstaan met vaak ernstige gevolgen.

Lees het ervaringsverhaal van Luuk: De reis van Luuk Legebeke.

De campagne rondom boezemfibrilleren is een initiatief van de Werkgroep Beroertepreventie, waar patiëntenvereniging Hersenletsel.nl onderdeel van uitmaakt en is mede mogelijk gemaakt door Pfizer en Bristol-Myers Squibb.⁠