Legionella, ook een gevaar voor de hersenen!

Legionella, ook een gevaar voor de hersenen!
20 augustus, 2020
Landelijk

De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. Als water opwarmt, kan de bacterie zich via het leidingwater verspreiden. Mensen kunnen dan ziek worden door het inademen van de nevel van dit besmette water. Bijvoorbeeld door de nevel van een douche, sauna, whirlpool, bubbelbad, sproei-installatie of fontein. Het kan ook door de nevel van hogedrukspuiten, autowasstraten, evenementen met waterattracties, luchtbevochtigingsinstallaties (apneu-apparatuur!), plantensproeier, tuinieren en opspattend regenwater komen. Vochtige weersomstandigheden lijken ook invloed te hebben. Mensen krijgen geen legionella besmetting door het drinken van dit water.
In warm water kan de legionella bacterie erg snel groeien. Met name als het water tussen 20°C en 50°C warm is. Met de warmte van de afgelopen weken kreeg de Legionella bacterie volop kans om toe te slaan!

Veteranenziekte (legionellose)
De Legionella bacterie (Legionella pneumophila) kan de veteranenziekte (legionellose) veroorzaken, dat gepaard kan gaan met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, longontsteking met hoge koorts (boven de 39°C), koude rillingen, kortademigheid, snelle ademhaling en een droge hoest. Mensen kunnen fors ziek zijn. Enkelen hebben diarree en moeten braken. Sommige mensen overlijden aan deze ziekte. De tijd tussen de opgelopen besmetting en de eerste klachten (incubatietijd) varieert van twee tot twintig dagen, maar is gemiddeld een week. Mensen met de veteranenziekte kunnen anderen niet besmetten. De legionella bacterie kan ook leiden tot neurologische klachten!

 Tips om de legionella bacterie te voorkomen in je leidingwater:

  1. Voorkom stilstaand water in warme omgeving!
  2. Stel de temperatuur van de boiler of CV ketel minimaal af op 55 graden. Bij temperaturen van meer dan 60 graden wordt de bacterie gedood.
  3. Maak luchtbevochtigers regelmatig schoon en ververs het water dagelijks.
  4. Gebruik alle kranen in huis minimaal eenmaal per week.
  5. Spoel ná de vakantie de leidingen in huis goed door. Voorkom inademing van verneveld water tijdens het doorspoelen door de douchekop onder te dompelen in een emmer water of in de wasbak met de stop erin. Houd anders de douchekop dicht bij het afvoerputje.
  6. Als je op vakantie bent en je hebt een vermoeden dat de kranen al een poosje niet gebruikt zijn, spoel dan ook de leidingen door, zoals beschreven bij punt 5.
  7. Spoel tuinslangen en slang van hogedrukspuit na gebruik goed leeg.
  8. Vul luchtbevochtigers elke week met vers water. Zorg dat het water gekookt heeft zodat alle bacteriën zijn gedood.
  9. Let ook op zelf gemaakte douches van een waterzak op de camping.
  10. Zie ook de website van het RIVM

Deze informatie en de afbeelding zijn overgenomen van de website www.hersenletsel-uitleg.nl. Daar is nog veel meer informatie over legionella te vinden. Ook staan daar de neurologische klachten genoemd waarop je alert moet zijn én de hersengebieden die betrokken kunnen raken bij een legionella besmetting. Je kan het hele artikel ook laten voorlezen. Met dank aan team neurologie van Hersenletsel-uitleg.

Een ervaringsverhaal vind u hier.