NAH en de feestdagen, 5 tips

NAH en de feestdagen, 5 tips
21 december, 2023
Landelijk

De feestdagen zijn voor mensen die volledig gezond zijn vaak al een drukke periode. Als je NAH hebt, kan die drukte vaak nog harder aankomen en is het zaak om even extra goed op jezelf te letten. Zo kun je door de drukte bijvoorbeeld extra vermoeid zijn, overprikkeld raken, hoofdpijn krijgen of andere klachten kunnen opspelen. In dit artikel delen we 5 tips voor mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel) om de feestdagen goed door te komen.

Ook voor jou zijn het feestdagen

Sommige mensen krijgen met de feestdagen erg veel uitnodigingen en voelen vaak de verplichting om overal op in te gaan. Besef je dat het niet alleen voor je omgeving feestdagen zijn maar ook voor jou, voor jou mag het ook leuk zijn. Durf jezelf voorop te zetten en kijk goed naar wat je aankunt en wat je leuk vindt. Je mag gerust nee zeggen en tijd voor jezelf nemen.

Neem je momenten om te ontprikkelen

Etentjes en sociale afspraken geven vaak veel prikkels waar veel mensen met NAH extra last van hebben. Neem tijdens de afspraken gerust je moment om even te ontprikkelen. Ga even 10 minuutjes in een andere ruimte zitten, maak een korte wandeling of trek je eventjes terug in de tuin. Door even te ontprikkelen kun je daarna weer gezellig mee doen en zorg je goed voor jezelf.

Hou een oogje op je planning

Ook al vind je alles leuk; kijk realistisch naar wat jij aan kunt. Zo is het voor sommige mensen rustiger om mensen thuis te ontvangen in plaats van op bezoek te gaan, stel dat dan ook gerust voor. Kijk goed naar je grenzen en behoeftes en plan bijvoorbeeld één afspraak buiten de deur met de feestdagen en blijf verder lekker thuis.

Zorg extra goed voor jezelf

Als je meer ontspannen bent, kun je vaak wat meer hebben. Tijdens de feestdagen is het dan ook extra belangrijk om te zorgen voor wat extra ontspanning. Mediteer deze dagen bijvoorbeeld extra, luister ontspannende muziek of verwen jezelf met een lekkere home spa onder de douche of in bad. Elk beetje ontspanning is mooi meegenomen dus kijk vooral wat jou rust in je hoofd en lijf geeft en doe daar deze periode wat extra van.

Verzorg je lijf

Ook al is het je hoofd die vaak extra moe, overprikkeld of pijnlijk is; extra goed voor je lijf zorgen, zorgt voor ontspanning én zorgt ervoor dat je wat meer kunt hebben en sneller herstelt. Haal een lekker groentesapje in huis, ga op tijd naar bed, drink niet teveel cafeïne en alcohol en zorg dat je je lijft voedt met dingen waar het blij van wordt.

Tot slot

De feestdagen zijn voor sommige mensen een lastige periode en voor sommige mensen een hele fijne. Probeer er ongeacht je situatie wat moois van te maken, zorg goed voor jezelf en probeer te genieten van de kleine dingen.