Nieuw boek: ‘Van Binnenuit’ door wetenschapper Carine Heijligers

Nieuw boek: ‘Van Binnenuit’ door wetenschapper Carine Heijligers
9 januari, 2024
Landelijk

Tijdens haar promotieonderzoek kreeg Carine Heijligers een herseninfarct. Na haar hersenbeschadiging kon zij niet meer goed functioneren. Middels het aanbod in de revalidatie, het opschrijven van wat ze meemaakte en het toepassen van de door haar zelf ontwikkelde wetenschappelijke theorie “Bewegen-als-houvast” wist zij enorm te verbeteren. Ze liet haar tekst aan vrienden lezen en die zeiden; “dit moet je uitgeven, het is prachtig beschreven”. 

Zo kwam het manuscript op het landelijk bureau van onze patiëntenvereniging terecht. We waren enthousiast: dit verhaal, dat van binnenuit het innerlijke revalidatieproces van Carine beschrijft, verdiende het inderdaad om uitgegeven te worden. Zo geschiedde: haar boek ‘Van Binnenuit’ wordt door Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl uitgegeven en is nu te bestellen in de webshop! 

Het verhaal van Carine moet, net als de verhalen van heel veel anderen die niet-aangeboren hersenletsel oplopen, verteld worden. Carine heeft dat, als ervaringsdeskundige maar tegelijkertijd ook als gedragskundige en wetenschapper, op onnavolgbare wijze gedaan. Het geeft inzicht in wat het betekent om te moeten opkrabbelen na het oplopen van hersenletsel. Revalideren na een herseninfarct of ander hersenletsel is topsport – dat weet u als lezer nu ook.

Het laat ook zien dat dingen in de (revalidatie)zorg soms misgaan, omdat die zorg onvoldoende wordt afgestemd op de ‘echte’ wensen van de patiënt. Het is heel verhelderend om te lezen hoe de schrijfster met haar kennis over de door haar bedachte methode ‘Beweging-als-houvast’ zelf de regie pakt en met een duidelijke vraagstelling adequate hulp organiseert. We hopen dat dat veel mensen met NAH of een andere aandoening zal inspireren om de kracht te blijven vinden (verder) te werken aan hun herstel, ook als dat herstel nog ver weg lijkt. 

We hopen ook dat veel professionals die werken met mensen die hersenletsel hebben opgelopen dit boek zullen lezen: de door Carine ontwikkelde aanpak ‘Beweging-als-houvast’ geeft echte aangrijpingspunten om in contact te komen met CVA-patiënten. We hopen dat alle hulpverleners kennis gaan nemen van deze respectvolle manier van de omgang tussen hulpvragers en hulpgevers.

De keramiekwerken die op de foto’s in dit boek te zien zijn, zijn door Carine zelf gemaakt. Ze waren belangrijk voor haar herstel. Ze vertellen zonder woorden hoe hersenletsel het leven van Carine veranderd heeft, hoe belangrijk haar naasten waren in haar herstelproces, en hoe haar herstel haar stapsgewijs steeds verder brengt. 

Het verhaal van Carine, zo treffend verteld en vol met inzichten, achtergrondinformatie en tips, zal velen die iets vergelijkbaars overkomt tot steun zijn. Het geeft inzicht in hoe iemand zich voelt na het krijgen van een herseninfarct. Het laat zien hoe onmisbaar de steun van geliefden is. En bovenal toont het aan hoeveel vechtlust vermag. Lees het, herlees het en laat het anderen lezen!

Het boek aanschaffen en/of een voorproefje zien: https://webshop.hersenletsel.nl/Van-Binnenuit

Leden van patiëntenvereniging Hersenletsel.nl krijgen maar liefst 50% korting op de aanschafprijs van dit boek! De kortingscode kunt u opvragen bij het landelijk bureau van Hersenletsel.nl via 026 – 3 512 512 of via email: info@hersenletsel.nl.

Een uitgebreid interview met Carine is te lezen in Hersenletsel Magazine (HM) nummer 4 2023. Leden hebben dat tijdschrift kort voor Kerst ontvangen. Geen lid maar wel benieuwd naar het interview? HM 04 2023 is ook los te bestellen via onze webshop.