Schilderen met NAH en afasie

Schilderen met NAH en afasie
30 januari, 2023
Zuid-Holland

Sommigen van jullie weten het al een tijdje, maar anderen nog niet…

Ik ben Annemarie Marcinek. Een fijngevoelige kunstenaar met een Rotterdamse directheid.

Ik ben een sportief buitenmens. In de natuur vind ik verdieping, verwondering en inspiratie voor mijn werk. Met mijn schilderijen breng ik rust en zachtheid in de wereld.​ (lees verder)

Sinds vorig jaar april ben ik gevraagd om mensen met afasie te begeleiden in het creatieve schilderproces. Het begon op de locatie Spijkenisse, en sinds kort heb ik ook ja gezegd om Oud-Beijerland onder mijn hoede te nemen.

Maar wat is afasie nu precies?

Dit vraagteken zie ik regelmatig in de ogen van verschillende mensen verschijnen wanneer ik vertel over deze atelier bijeenkomsten.
Afasie is een niet aangeboren taalstoornis, die ontstaat door hersenletsel. Naast moeite met spreken hebben deze mensen vaak moeite met andere communicatieve vaardigheden als schrijven en lezen.
Wat ik zie is dat het een enorme impact heeft op zowel de fysieke, praktische, relationele en emotionele kant van het alledaagse leven.
Wanneer men zich niet of moeilijk kan uitdrukken in woorden, kan het uiten in beeld als betekenis en vreugdevol ervaren worden.

En dit is wat er gedaan wordt:

Schilderen, tekenen aan een werk wat bij de persoon past in zijn of haar eigen tempo.
Ik ben altijd weer helemaal onder de indruk, van veel eigenlijk…
Van de mensen, de levensverhalen, de openheid, de lach, de traan, de boosheid, de frustratie, de zorg voor elkaar. En hoe al deze processen in beeld gebracht worden en hoe kleur elk persoon weer zo weet te raken.  Het is oprecht kostbaar en waardevol deelnemers te zien groeien in het schilderproces.

Regelmatig maak ik foto’s van de werken en die komen op de site van Stichting Marline Fritzius waar je alle afasie ateliers kunt vinden door heel Nederland, elk met begeleidende kunstenaars en vrijwilligers.

Mocht je iemand kennen in jouw omgeving met afasie, van harte welkom om in een van de ateliers mee te komen doen of te kijken.
“Een beeld zegt meer dan duizend woorden.”