Subsidietoekenning onderzoek Hersenstimulatie voor beter herstel na beroerte

Subsidietoekenning onderzoek Hersenstimulatie voor beter herstel na beroerte
13 april, 2023
Landelijk

Het Zorginstituut en ZonMW hebben een subsidie van 4 miljoen euro toegekend aan onderzoekers van het UMC Utrecht vanuit  het programma Veelbelovende Zorg. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar motorisch herstel na een beroerte door middel van hersenstimulatie. Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is partner in dit project dat als doel heeft bij een positief resultaat deze behandeling in het basispakket van de zorgverzekering terug te laten komen.

Onderzoek hersenstimulatie

Per jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen een beroerte in Nederland. Veel van deze mensen houden daarna klachten. Ze kunnen bijvoorbeeld hun hand en/of arm slechter bewegen, waardoor ze beperkt zijn in hun dagelijks leven. Op dit moment is er nog geen bewezen effectieve behandeling als deze klachten dagen tot weken na een beroerte nog steeds bestaan.

Neurobioloog Rick Dijkhuizen, neuroloog Bart van der Worp, en revalidatiearts Anne Visser-Meily van het UMC Utrecht gaan samenwerken om daar verandering in te brengen. Samen met een groot deel van de Nederlandse revalidatiecentra in ons land gaan ze testen of een vorm van hersenstimulatie het motorisch herstel kan verbeteren. Met de toekenning van deze subsidie kunnen zij nu nog een stap zetten naar deze mogelijke behandeling van beroertes.

Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is partner in dit project.
Onze directeur Monique Lindhout en ervaringsdeskundige Maaike Pelsma zijn vanuit de vereniging en het patiëntenperspectief betrokken bij dit project, zowel als partner als in de rol van adviseur. Zo waren zij betrokken bij het begin van dit project en dachten zij mee over de financieringsaanvraag en de manier van vertegenwoordiging van het patiëntenperspectief.

Daarnaast zullen zij actief bijdragen aan de voorbereidingen en de uitvoering van dit project. Ze houden de voortgang in de gaten, evalueren en adviseren over protocollen en artikelen. Monique Lindhout en Maaike Pelsma maken deel uit van de projectgroep als vertegenwoordigers van Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl en het patiëntenperspectief.

Lees meer over het hersenstimulatie onderzoek op de website van UMC Utrecht.