Als je een patiënt bent met niet-aangeboren hersenletsel, is de kans groot dat jij bekend bent met temperatuurdisregulatie. Dit noemen we ook wel een temperatuurregelingsstoornis. Veel mensen met NAH hebben last van deze disregulatie, maar leggen lang niet altijd de link met niet-aangeboren hersenletsel. Het is goed als jij je wel bewust bent van dit verband, want warmte en NAH gaan niet altijd samen hand in hand.
Temperatuurregelingsstoornis zorgt voor warmte-intolerantie
Is jouw lichaamstemperatuur ontregelt sinds jij niet-aangeboren hersenletsel hebt? Dat kan. Het houdt in dat je lichaamsthermostaat het niet meer (goed) doet. Het gevolg hiervan is dat je bij warmte door je NAH onvoldoende kunt afkoelen. Vaak merk je dat je beperkt wordt in wat je kunt of word je zelfs ziek door de hoge(re) temperaturen.
Er zijn twee oorzaken voor jouw kapotte lichaamsthermostaat. De eerste oorzaak is een beschadiging van de hersenstam, die onder meer je temperatuur regelt. De andere is een verstoorde functie van de hypothalamus. Deze heeft te maken met diverse lichamelijke functies, waaronder de temperatuurregeling. Helaas betekent dit voor jou dat je met NAH minder goed kunt functioneren bij warmte.
Tips bij warmte voor patiënten met NAH
Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten als de warmere dagen aanbreken. Je maakt de warmte draaglijker voor jezelf door de volgende tips op te volgen:
- Drink genoeg water. Verspreid over de dag zul je best veel vocht verliezen, doordat je zweet (en daardoor kunt afkoelen). Het is daarom belangrijk om water te blijven drinken.
- Neem genoeg rust gedurende de dag. De warmte is vaak al ontzettend vermoeiend, zeker als je NAH hebt. Plan daarom meerdere rustmomenten in op een dag, zodat je even kunt bijkomen en opladen.
- Lucht je woning in de ochtend en avond. Zet je ramen tegen elkaar open op momenten dat de temperatuur lager is dan overdag. Zo zorg je voor frisse lucht in huis en kan het binnenshuis afkoelen.
- Draag een pet of hoed als je naar buiten gaat. Met dit accessoire bescherm je je hoofd tegen de felle zon en zul je iets beter beschermd zijn tegen de hoge temperaturen.
- Smeer genoeg zonnebrand. Doe dit ook meerdere keren per dag, zodat je zeker weet dat je niet verbrandt.
Deel jouw adviezen met lotgenoten
Heb jij tips voor andere mensen met NAH over hoe zij beter kunnen omgaan met warmte? Deel je tips dan met ons via communicatie@hersenletsel.nl. Samen zorgen we ervoor dat we de warmere dagen goed doorkomen.