6 prikkelarme uitjes in Nederland voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

6 prikkelarme uitjes in Nederland voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
27 juli, 2023
Landelijk

Het is vakantie en menig persoon in jouw omgeving geniet van het lekkere weer. Ook jij hebt zin om vandaag de hort op te gaan. Wel wil je graag naar een prikkelarme omgeving, omdat je als patiënt met NAH momenteel niet de ruimte in je hoofd hebt voor al te veel prikkels. Wij helpen je graag op weg. In dit artikel lees je over 6 prikkelarme uitjes in Nederland die toegankelijk zijn voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Varen in een fluisterboot

Door heel het land is het mogelijk om mee te varen op een fluisterboot of zelf met een fluisterboot de wateren te ontdekken. De fluisterboot is een heel stille boot, waardoor je echt alleen de natuurgeluiden hoort. Zo kun je heerlijk genieten van een rustige omgeving, terwijl je jouw ogen uitkijkt tijdens deze prikkelarme activiteit.

Vaar mee op een fluisterboot in Nationaal Park de Biesbosch.

Bloemen of fruit plukken in een pluktuin

In Nederland zijn er tientallen pluktuinen, waar je bloemen, fruit en zelfs thee kunt plukken. Dit is een heel ontspannen en prikkelarme activiteit. Laat je verrassen door al het moois om je heen en ga met een mooie bos bloemen of heerlijke thee terug naar huis. Vaak zijn de pluktuinen ruim, waardoor je weinig last hebt van andere aanwezigen. Ideaal als je op zoek bent naar een prikkelarm uitje als je niet-aangeboren hersenletsel hebt.

Ontdek pluktuinen bij jou in de buurt.

Wandelen op de Hoge Veluwe

Zin in een fijne wandeling of fietstocht in een prikkelarme omgeving? Breng dan een bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit natuurpark is enorm, waardoor je weinig last hebt van andere natuurliefhebbers. Geniet van de mooie omgeving tijdens een wandeling of fietstocht. Op dit park staan 1800 Witte Fietsen, dus je kunt gratis een van de fietsen gebruiken gedurende je bezoek aan het park.

Plan je bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Bezoek een prikkelarme bioscoopvoorstelling

Er zijn bioscopen die prikkelarme voorstellingen aanbieden. Bij deze filmvertoningen is het geluid zachter en de zaalverlichting iets hoger dan normaal. Ook wordt er gevraagd om niet (luid) te praten tijdens de film. Afhankelijk van de bioscoop worden er ook oordopjes uitgedeeld en worden de voorfilms en reclames overgeslagen.

Zoek in Google op ‘prikkelarme bioscoop’ om te ontdekken welke bioscopen prikkelarme films vertonen. Kun je geen bioscoop bij jou in de buurt vinden? Dan raden we aan om bij jouw lokale bioscoop na te gaan wat de opties zijn voor een prikkelarm bioscoopuitje.

Sprookjesbos in de Efteling

Wil je met kinderen genieten van een uitje? Misschien denk je dan niet als eerste aan de Efteling als geschikt prikkelarm uitje voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Toch is dit pretpark ook voor mensen met NAH zeer geschikt. Waar jij jouw gezinsleden laat genieten van de drukke attracties, kun jij heerlijk ontspannen een paar uur vertoeven in het Sprookjesbos. Dit is een redelijk prikkelarme omgeving, want veel mensen slaan dit gedeelte van het park over. 

Lees alle informatie voor bezoekers met een beperking in de Efteling.

Op safari door de Beekse Bergen

Een zeer geschikt prikkelarm uitje in Nederland is de Beekse Bergen. Je kunt namelijk in je eigen auto door dit park rijden en de loslopende dieren bewonderen. Op deze manier heb je geen last van andere bezoekers van dit dierenpark. Natuurlijk kun je ook op safari in een safaribus, maar dan heb je last van enorm veel prikkels. Daarom raden we aan om lekker in je eigen auto door het park te toeren en zo te genieten van een gezellig dagje uit met je gezin.

Ontdek bij de veelgestelde vragen van de Beekse Bergen alle informatie voor mensen met een beperking.

Deel andere prikkelarme uitjes in Nederland met je lotgenoten

Hersenletsel.nl wenst je een mooie, prikkelarme dag toe. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere prikkelarme uitjes in Nederland die geschikt zijn voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Heb je een goede tip waarvan je vindt dat elke lotgenoot die moet kennen? Deel deze dan gerust met ons op sociale media of door een e-mail te sturen naar info@hersenletsel.nl. We vinden het alleen maar leuk als we elkaar op deze manier kunnen inspireren!

Lees ook: 5 prikkelarme dagjes uit in Nederland.