Buddy’s voor mensen met NAH

logo hersenletsel
31 oktober, 2021
Gelderland

Een buddy is een enthousiaste vrijwilliger die sociaal betrokken is en ondersteuning biedt aan iemand met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ze worden voor hun inzet geselecteerd, zijn getraind en krijgen begeleiding.

De relatie tussen een buddy (ook wel ‘maatje’ genoemd) en de NAH-getroffene/mantelzorger is op basis van gelijkwaardigheid. Inzet van een buddy is altijd één op één en is afhankelijk van de vraag van de getroffene of hun mantelzorger.

Mensen met NAH krijgen te maken met verlies van lichamelijke, sociale of psychische mogelijkheden. Hun ziekte heeft grote invloed op hun leven. Zij kunnen een beroep doen op een vaste buddy, die steun biedt bij het verwerken van het verlies aan mogelijkheden in de thuissituatie. Buddy’s zijn vaak actief naast familie, vrienden en professionele hulpverleners. Maar ook in situaties waar mensen geen beroep op anderen kunnen doen.

Een buddy gaat er samen op uit voor een wandeling, neemt tijd voor een spelletjes of ondersteunt als ervaringsdeskundige de getroffene bij vragen zoals: “Hoe ga ik om met mijn diagnose en wat betekent dit voor mijn partner of gezin? Of hoe kan ik van het leven (blijven) genieten?”
Een buddy biedt een luisterend oor, is betrokken en geeft tijd en aandacht aan het alledaagse en het bijzondere en is er voor de getroffene/mantelzorger.

Momenteel hebben we in de regio Gelderland 1 ambassadeur ingezet als buddy. Buddy’s zijn ervaringsdeskundigen en zijn opgeleid tot NAH-ambassadeur. Zij bieden hun hulp aan op vrijwillige basis. Mannen en vrouwen, jong en oud. Zij zijn NAH-getroffene of mantelzorger en voelen zich betrokken bij mensen met NAH.

Josje Gorgels is voor de regio Gelderland de ‘Coördinator Buddy’s’. Aanvragen die bij Hersenletsel.nl voor de regio Gelderland binnen komen, zal zij inventariseren en coördineren. Zij brengt de behoefte van de aanvrager in kaart en maakt de beste match voor zowel buddy als de aanvrager.

“Iedere situatie van een aanvrager is anders: getrouwd, met kinderen of alleenstaand, jong of ouder. De inzet stemmen we af op zowel de buddy als de aanvrager. Naast de coördinatie begeleid ik ze en kunnen ze altijd bij me terecht voor vragen of dingen waar ze tegenaan lopen”. “Onze buddy’s kiezen bewust voor één op één contact en hebben oog en oor voor de NAH-getroffene”.

Herkent u dit en heeft u behoefte aan een buddy? Stuur een mailtje naar Gelderland@hersenletsel.nl t.a.v. Josje Gorgels.

Ben je lid van onze patiëntenvereniging? Om gebruik te kunnen maken van onze diensten en contact(groep)en of bent u op zoek naar een maatje/een buddy wij vragen de mensen altijd om lid te worden. Voor onze leden bieden wij dit alles kosteloos aan. Alleen als we voldoende leden hebben kunnen we onze activiteiten blijven uitvoeren. Lid worden kan hier: https://www.hersenletsel.nl/lid-worden