Dag van de Overprikkeling 2024

Dag van de Overprikkeling 2024
17 juni, 2024
Landelijk

Zondag 23 juni 2024 is het de Dag van de Overprikkeling. Een dag die in 2017 in het leven werd geroepen om aandacht te vragen voor overprikkeling bij hersenletsel. Veel mensen zeggen tegenwoordig dat ze snel overprikkeld zijn, maar dit is iets anders dan de overprikkeling die patiënten met hersenletsel ervaren. Voor deze doelgroep heeft Hersenletsel-uitleg.nl deze dag geïnitieerd.

Aandacht voor overprikkeling bij hersenletsel

Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl staat volledig achter dit initiatief. We vinden de Dag van de Overprikkeling een mooi moment om aandacht te vragen voor overprikkeling bij hersenletsel. Het doel vanuit Hersenletsel-uitleg.nl is om bewustzijn te creëren rondom de gevolgen van overprikkeling bij hersenletsel. De levenskwaliteit van iemand met hersenletsel die te maken heeft met dit gevolg, kan aanzienlijk worden beïnvloed hierdoor. Gevolgen waar familieleden, vrienden, hulpverleners, werkgevers, beleidsmakers, onderzoekers en medici lang niet altijd bij stilstaan.

Overprikkeling is een invaliderende handicap

Waar de een ‘ook wel eens’ last heeft van overprikkeling, kan overprikkeling voor iemand met hersenletsel een invaliderende handicap zijn. In ons nieuwsartikel ‘Hersenletsel gerelateerd ziektebeeld door zintuiglijke overprikkeling’ staan we stil bij de gevolgen die zintuiglijke overprikkeling kan veroorzaken. Een onderzoek waar we eerder over schreven in Hersenletsel Magazine nr. 2 2021.  

Tips voor prikkelarme activiteiten

Heb jij als patiënt met niet-aangeboren hersenletsel te maken met de heftige gevolgen van overprikkeling? Of ben je naaste en wil je zo goed mogelijk rekening houden met je dierbare? Zorg er dan voor dat wat je samen onderneemt prikkelarm is. Vorige zomer gaven wij tips voor ‘6 prikkelarme uitjes in Nederland voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel‘. Fijne uitjes die je deze zomer ook weer kunt plannen. Of wat dacht je van ‘5 prikkelarme dagjes uit in Nederland’.

Ben je overprikkeld en heb je echt even tijd nodig om bij te komen? Geef je grenzen dan aan en neem alle tijd die je nodig hebt. Zoals je kunt lezen in de artikelen, ben je niet de enige die kampt met dit gevolg van hersenletsel.