TIA

Wat is een TIA?

Een TIA (Trans Ischemic Attack) wordt ook wel een  miniberoerte genoemd.
In feite is een TIA geen echte beroerte en er zijn ook geen restverschijnselen. Wel is een TIA een ernstige waarschuwing.
De verschijnselen van een TIA  duren vaak niet langer dan 30 minuten, maximaal 24 uur. De oorzaken zijn vergelijkbaar met die van een beroerte. Meestal ontstaat een TIA doordat bloedpropjes met vetachtig materiaal en kalk uit de wand van bloedvaten loslaten. De propjes lopen uiteindelijk vast in de kleine bloedvaten van de hersenen. Daardoor wordt een bloedvat afgesloten en krijgt een deel van de hersenen tijdelijk te weinig zuurstof.

Herken een TIA

Een TIA kunt u herkennen aan een hangende mondhoek, verward praten of tintelingen of verlammingsverschijnselen aan één kant van het lichaam.  Die symptomen zijn niet altijd duidelijk. Bij  twijfel kunt u vragen of iemand zijn/haar arm omhoog wil tillen of vragen of hij/zij de tanden wil laten zien of iets wil zeggen.

Verschil tussen TIA en beroerte

De symptomen van een TIA verdwijnen meestal weer snel en er is geen sprake van blijvende schade. Houden de klachten langer dan 24 uur aan, bijvoorbeeld moeheid, kan er sprake zijn van een echte beroerte (herseninfarct).
Een TIA moet worden gezien als een ernstige waarschuwing. Na de eerste TIA neemt de kans op een tweede TIA of een beroerte flink toe. Het kan nodig zijn de levensstijl te veranderen en preventief medicatie in te nemen. Voorkom een CVA.

Het is niet mogelijk om op het moment van de symptomen het onderscheid te maken tussen een CVA en een TIA. Daarom is het net als bij een CVA belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te komen.  Ook omdat één op de drie mensen die een TIA heeft gehad binnen een jaar een CVA of beroerte krijgt.

Behandeling

Omdat een TIA een voorbode kan zijn van een CVA is preventieve behandeling zeer wenselijk. Meerdere risicofactoren spelen een rol. Aanpassing van de leefstijl is uiterst belangrijk.
Dus:

  • Niet roken. Roken is erg slecht voor uw bloedvaten.
  • Drink niet te veel alcohol; niet meer dan 1 glas per dag en liever niet dagelijks.
  • Hebt u overgewicht? Probeer dan af te vallen of in ieder geval niet zwaarder te worden.
  • Beweeg voldoende. Probeer ten minste een half uur per dag te bewegen. Elke kleine oefening helpt. Neem iets vaker de trap en doe boodschappen lopend of met de fiets in plaats van met de auto.
  • Eet gezond en gevarieerd. Eet dagelijks voldoende groente en fruit en wees voorzichtig met zout.
  • Probeer stress te voorkomen. Langdurige stress verhoogt de bloeddruk; probeer voldoende te ontspannen.

Daarnaast worden na een TIA veelal bloedruk verlagende en cholesterol verlagende medicijnen voorgeschreven; in een aantal gevallen aangevuld met bloedverdunners.