Home

Slechts 10% van de Nederlanders die hersenletsel oploopt komt in aanmerking voor specialistische revalidatie!

Er moet een Deltaplan voor hersenletselzorg komen: steun.hersenletsel.nl


Prijsuitreiking van de Afasieprijs 2017

Maatschappelijke bewustwording over niet aangeboren hersenletsel (NAH) is één van de speerpunten voor Hersenletsel.nl en zo ook voor de vereniging in de regio Noord-Holland. Vandaar dat het regiobestuur samen met hoofdsponsor Logoclicks de Afasieprijs heeft ingesteld. In 2017 organiseerde Hersenletsel.nl voor de eerste keer de Afasieprijs, maar voor alle duidelijkheid dit was de eerste keer! In 2018 schrijft Hersenletsel.nl regio Noord-Holland de volgende afasieprijsvraag uit! We roepen iedereen op om met vernieuwende en uitdagende voorstellen te komen voor NAH getroffenen met afasie in 2018. De prijsvraag staat open voor individuen, instellingen, professionele organisaties etc. Hersenletsel.nl maakt de spelregels voor de prijsvraag begin januari 2018 bekend.

De Prijsuitreiking
Maandag 13 november 2017 om 13:00 namen de genodigden plaats in de Filmzaal in de Balie te Amsterdam. Het is altijd spannend en zeker zo’n eerste keer. Is de zaal wel vol? Eerder, is er wel genoeg ruimte voor de zestig geïnteresseerden?. De belangstelling uit de NAH-zorg is groot. Een willekeurige greep: VUmc, Reade, BeroerteAdviesCentrum, Afasienet, Afasiecentrum, Amstelrade, Stichting Marline Fritzius etc.
En nu, werkt alles wel? Handjes knijpen dus of alles wel goed gaat. Gelukkig opluchting, het begint. Mevrouw Hedy d‘Ancona stelt iedereen op hun gemak door haar verhaal te vertellen over haar leven met haar man, de kunstenaar Aat Veldhoen. Na een beroerte dertien jaar geleden, trof afasie hem. Op innemende en humorvolle wijze beschrijft mevrouw d‘Ancona duidelijk, dat ook zij af en toe worstelt met de afasie. Bijvoorbeeld, zo nu en dan zegt ze horloge als ze het over een mobiele telefoon heeft, dit heeft ze van Aat overgenomen. Met een bruggetje over hoe belangrijk het woord DINGES is introduceert ze de documentaire van Roswitha Eshuis.

Dit is …. “DINGES!”
https://vimeo.com/242709175 Roswitha Eshuis heeft heel hard gewerkt aan de documentaire en alles tot in de puntjes geregeld. Dit is ….”DINGES!” is een schitterende introductie van vier prijswinnaars, Tamara van Scheppingen, Jiri Hemming, Hetty de Ruiter, en Siemon Vroom. De vier vertellen hoe ze leven met afasie en over de projecten, die ze in 2018 gaan uitvoeren. Dit is ….”DINGES!” maakt in één keer duidelijk wie de winnaars zijn en wat hun bewogen heeft om zich in te schrijven voor de Afasieprijs 2017. Dit is zeker te danken aan hoe Roswitha alle vier de winnaars als mens laat schitteren met ook een verwijzing aan hun leven met afasie.

Zo vloeit de vertoning van Dit is ….”DINGES!” als vanzelf soepel over in het vraaggesprek van mevrouw d ‘Ancona met de vier ‘filmsterren’ en de professionals van Reade en Stichting Afasiecentrum Amsterdam (SAA) over de twee winnende inschrijvingen van de Afasieprijs. Een vraag over muziektherapie voor afasie leidt het optreden van Maarten Hageraats in. Maarten is een door de wol geverfde artiest en neemt moeiteloos het stokje over en brengt twee door hemzelf geschreven liederen ten gehore. Maarten is zelf ook getroffen door afasie na een beroerte. Het succes van deze dag is geheel te danken aan Hedy d ‘Ancona, Roswitha Eshuis en Maarten Hageraats. Hersenletsel.nl is hun daar buitengewoon dankbaar voor.


Afsluitend de huldiging van de winnaars met de ’Checks’ voor het uitvoeren van de twee projecten in 2018.
Vlnr: Tamara van Scheppingen, Jiri Hemming, Tjitske Klazinga - de Boer (SAA), Hetty de Ruiter, Hedy d ‘Ancona, Laurien Sietsma (Reade), en Siemon Vroom

Project I: Communicatie-apps vergelijken
Siemon Vroom en Laurien Sietsma (Reade) - Communicatie-apps; hoe handig vinden mensen met afasie ze zelf? Vergelijkend onderzoek. Voor mensen met afasie barst het van de mogelijke apps die zouden helpen bij het vinden van woorden of het mogelijk maken van betere communicatie. Nou is niet elke vorm van afasie hetzelfde en niet elke app even makkelijk in gebruik of doeltreffend. De afasie cliënt let op andere dingen dan de logopedist. Het onderzoek voeren Laurien en Siemon in de eerste vijfmaanden van 2018 uit. De resultaten maken ze op een publiekelijk toegankelijk evenement voor de zomer bekend.

Project II: “Taalspel” voor het leven
Tamara van Scheppingen, Jiri Hemming, Hetty de Ruiter, en Tjitske Klazinga - de Boer (SAA) - Mensen met afasie organiseren een cyclus van openbare colleges met lesmateriaal om bekendheid te geven aan afasie. De openbare colleges bij de VU zijn allereerst voor mensen met afasie; waarbij je tijdens een college leert waarom je afasie zó in elkaar zit. Waarom praat zij zo goed en kan niet lezen en ik andersom? Tegelijkertijd zijn studenten, hulpverleners en anderen aanwezig bij het college. Dit om meer begrip en kennis te krijgen over afasie. Na het college is er nog een borrel, waar een uitwisseling van ervaring en kennis plaatsvindt. Een prachtige combinatie van communicatie, participatie, begrip en kennis over afasie in een samenleving waar het draait om communiceren. Het eerste openbare college (in een cyclus van vier) gepland voor dinsdag 6 februari 2018.


Terug

Home