Niet-aangeboren hersenletsel en deelnemen aan het verkeer
Als je hersenen beschadigd zijn, gaan dagelijkse dingen niet meer zo makkelijk. Kun je met niet-aangeboren hersenletsel dan nog wel veilig aan het verkeer deelnemen? Het is belangrijk om hierover na te denken. Voor jouw veiligheid en die van anderen. Bij sommige soorten hersenletsel mag je een bepaalde periode niet rijden in de auto of op de fiets. In andere situaties is dat minder duidelijk. Daarom moet je uitzoeken of je weer verantwoord kan en mag rijden en of je nog verzekerd bent.
De brochure Veilig op weg met hersenletsel helpt je met deze vragen op weg.
Download de brochure Veilig op weg met hersenletsel gratis: Brochure Hersenletsel en verkeer.
Ook is de brochure, eventueel samen met de poster te bestellen via onze webshop.
Klik op het tabblad ‘Bijlagen’ om zowel de poster als de brochure gratis te downloaden.
Mag je autorijden na een beroerte, hersenschudding of CVA?
Niet-aangeboren hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, hersenschudding of CVA kan invloed hebben op autorijden. De kans is groot dat je tijdelijk of een langere tijd minder goed kunt rijden. Wellicht zie je minder (scherp) of heb je een verminderd gevoel aan een kant van je lichaam. Hoe fijn en vrij het ook is om wel in je geliefde voertuig te stappen, doe dit liever niet als het geen noodzaak is. Vraag een partner, vriend(in) of familielid om jou te vervoeren, zodat je zelf kunt focussen (voor zover je nog focus hebt) op jezelf en hoe jij je voelt.
Neem niet direct deel aan het verkeer
Het is verstandig om niet direct deel te nemen aan het verkeer na een beroerte, CVA, hersenschudding of iets anders. Je weet misschien nog niet precies wat alle gevolgen zijn van jouw NAH en wat dit betekent in het verkeer. De kans is groot dat je minder energie en concentratie hebt dan voorheen. Daarom is het slim om fietsen of het besturen van een auto of motor even te laten voor wat het is. Deelname aan het verkeer vraagt namelijk best veel van je, meer dan jij je eerder bewust van was.
Bovendien moet vaak een neuroloog of onafhankelijke arts jou keuren. Dit doe je door een gezondheidsverklaring bij het CBR aan te vragen. Je wordt getoetst op verschillende onderdelen, zodat je weet of je weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer met je niet-aangeboren hersenletsel. Als je geen gezondheidsverklaring aanvraagt bij het CBR, kan dit gevolgen hebben voor je rijbewijs en je autoverzekering. Vraag daarom na het oplopen van NAH door bijvoorbeeld een hersenschudding, beroerte of CVA altijd na bij jouw verzekeraar welke invloed niet-aangeboren hersenletsel heeft op jouw autoverzekering.
Meer over niet-aangeboren hersenletsel en deelnemen aan het verkeer
CBR.nl als informatiebron
De website van het CBR geeft veel uitleg over de verplichtingen, procedures, de inhoud van processtappen, kosten en doorlooptijden. Zij zijn uitvoerder van de wet met betrekking tot rijgeschiktheid, dus je mag uitgaan van de informatie op hun site. Door alle informatie op de website, is het soms even zoeken naar de juiste informatie.
Mag je na het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel rijden als je geen restklachten hebt?
Je hebt geen restklachten meer na het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel en wilt weer deelnemen aan het verkeer. Je mag volgens de wet weer rijden. Ook jouw arts vindt dat je weer veilig kunt rijden. Zelf twijfel je, bijvoorbeeld of je nog verzekerd bent als je een ongeval veroorzaakt. Wat kun je doen?
- Vraag een gezondheidsverklaring aan bij het CBR (zie de brochure).
- Neem contact op met je verzekeraar en vraag of de verklaring van jouw arts voldoende is. Als dat zo is, vraag je verzekeraar dan om dit schriftelijk te bevestigen.
Tips voor naasten van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel
Soms zie je als familielid, partner of vriend(in) dat verkeersdeelname niet goed gaat. De persoon met niet-aangeboren hersenletsel denkt dat deelnemen aan het verkeer wel goed gaat. Wat kun je doen?
- Ga het gesprek aan
- Vertel waarom het gevaarlijk is dat je naaste met niet-aangeboren hersenletsel aan het verkeer deelneemt. Laat weten dat je bezorgd bent en wijs op het gevaar voor overige weggebruikers.
- Doe samen de Rij Bewust Test
- Doe samen met je naaste de Rij Bewust Test van Veilig Verkeer Nederland en het CBR. In deze online test krijg je verschillende verkeerssituaties te zien. Je naaste krijgt zo meer inzicht in het eigen rijgedrag en jij kunt aangeven hoe jij dit ervaart.
- Bespreken met zorgverleners
- Soms helpt het als een professional meedenkt. Deel je zorgen met de behandelend arts of huisarts.
- Bied aan dat jij rijdt
- Bied jezelf aan als chauffeur om je naaste van A naar B te brengen. Of stel met familie en vrienden een rijschema op.
- Brief aan het CBR
- Je kunt een brief aan het CBR sturen om aan te geven dat jouw naaste niet meer goed rijdt. Beschrijf concrete voorbeelden en feiten waaruit dit blijkt. Het helpt als een onafhankelijk ander persoon, zoals een familielid, buurman of hulpverlener, de brief ook ondertekent. Na een dergelijke melding roept het CBR jouw naaste op voor een (onvrijwillig) onderzoek en mogelijk een rijtest. Weigert je naaste dit onderzoek? Dan wordt het rijbewijs direct ingevorderd en ongeldig verklaard.