Lichamelijke gezondheid

Als je partner of naaste bent van iemand met hersenletsel dan kunnen er extra taken op jouw bord komen. Denk aan zorg- of regeltaken of doordat je je partner of naaste moet helpen bij dagelijkse dingen, zoals van bed in de stoel komen of goed in bed gaan liggen. Het kan zijn dat je lichamelijke klachten krijgt door overbelasting, zoals rugpijn. Maar je kunt ook klachten als hoofdpijn of buikpijn krijgen van de spanning die alle zorg met zich meebrengt. Het is belangrijk om hulp te zoeken als je dit ervaart. Hieronder vind je verschillende mogelijkheden voor hulp.

Huisarts
De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor vragen over je lichamelijke en psychische gezondheid. Je kunt bij de huisarts terecht voor vragen over hoe je klachten voorkomt of vermindert, voor zorg, ondersteuning en begeleiding bij een chronische aandoening en voor kleine ingrepen. De huisarts stemt af welke zorg je nodig hebt en kan je zo nodig verwijzen naar een specialist. Als je als partner van een NAH-patiënt overbelast bent of denkt overbelast te kunnen worden dan kan je naar je huisarts om dit te bespreken. Als het nodig is dan kan de huisarts je verwijzen naar iemand die jou kan begeleiden hierin om te voorkomen dat je overbelast raakt of te zorgen dat je minder belast wordt.

Ergotherapeut
Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan en kan voorlichting geven over de zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Wanneer dagelijkse dingen niet lukken dan kan de ergotherapeut een hulpmiddel adviseren en hiermee oefenen, bijvoorbeeld met speciaal bestek. Hierbij kan de ergotherapeut ook jou ondersteunen bij de uitvoering hiervan, zodat de belasting op jou minder groot wordt. Als je merkt dat je snel en vaak moe bent, dan kan de ergotherapeut je helpen bij het verdelen van energie over de dag en week. Om naar een ergotherapeut te gaan heb je geen verwijzing nodig van de huisarts, wel is het handig om contact op te nemen met je zorgverzekering om te informeren of je met jouw polis een vergoeding krijgt.

Fysiotherapeut
De fysiotherapeut ondersteunt bij het in beweging komen en blijven. De fysiotherapeut kan voorlichting geven over het bewegen van mensen met hersenletsel en vaak een uitspraak doen over het wel of niet herstellen daarvan. Wanneer jij overbelasting ervaart door het helpen van je partner dan kan een fysiotherapeut helpen bij het herstellen van opgelopen blessures, bijvoorbeeld rugpijn. Ook kan de fysiotherapeut meekijken of je de bewegingen goed uitvoert en wat je partner (nog) kan om de belasting zo laag mogelijk te houden. Met spanningsklachten kun je ook bij een fysiotherapeut terecht, eventueel kun je verwezen worden naar een psychosomatisch fysiotherapeut. De fysiotherapeut is vrij toegankelijk zonder verwijzing, wel is het handig om contact op te nemen met je zorgverzekering om te informeren of je met jouw polis een vergoeding krijgt.

Neuroloog
De neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van de mens. De neuroloog kan uitleg geven over de schade die in de hersenen is ontstaan en de gevolgen daarvan. Als er behandelingen mogelijk zijn om de gevolgen te beperken of te verminderen dan zal de neuroloog hierover uitleg geven en de behandelingen starten of andere artsen vragen dit te doen. De neuroloog kan medicijnen voorschrijven om de kans te verkleinen dat er opnieuw een beroerte of bloeding ontstaat. Je kan op verschillende manieren bij de neuroloog terechtkomen, via de huisarts en andere medisch specialist of de revalidatiearts.

Specialistisch verpleegkundige of verpleegkundig specialist
De specialistische verpleegkundige is specialist in een specifiek gebied van de verpleegkunde, zoals bijvoorbeeld een vorm van hersenletsel. De verpleegkundig specialist heeft vaak jarenlange ervaring als verpleegkundige in een bepaald expertisegebied in de patiëntenzorg. Zij kan voorlichting geven over de aandoening en meedenken over problemen die ervaren door de patiënt en de partner of naaste. Via de neuroloog kan je terecht bij de verpleegkundig specialist in het ziekenhuis, de huisarts kan je doorverwijzen naar een verpleegkundig specialist in je eigen omgeving.

Revalidatie arts
De revalidatie arts richt zich het opheffen, verminderen of zo mogelijk voorkomen van de gevolgen van hersenletsel en het beter leren omgaan met blijvende gevolgen zodat de patiënt en naasten zo goed mogelijk kunnen mee doen in de maatschappij. Hierbij is ook aandacht voor de partner. Eventueel kan hij of zij je doorverwijzen naar andere collega’s uit het revalidatieteam om nog meer uitleg te geven of ondersteuning te geven. Een revalidatiearts werkt voornamelijk in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Via de huisarts, neuroloog of andere medisch specialist kan je terechtkomen bij een revalidatiearts.