Hersenletsel nieuws december

Hersenletsel nieuws december
4 januari, 2024
Landelijk

2024 is van start! Hersenletsel.nl wenst jou alle goeds voor dit nieuwe jaar. Hopelijk heb je fijne kerstdagen en een mooi oud en nieuw beleefd zonder al te veel prikkels. Onze regio’s plaatsten in december toch nog best wat nieuwsberichten, blogposts en een ervaringsverhaal. In dit overzicht zie je weer wat er allemaal online is gekomen afgelopen maand.

Landelijk nieuws

Donatie Oefengids CVA aan Stichting Hoop voor Suriname

Wij hebben twee volle dozen oude Oefengidsen aan Stichting Hoop voor Suriname kunnen doneren. Prachtig dat wij als vereniging met deze donatie kunnen bijdragen aan het herstel van patiënten in Suriname die zijn getroffen door een CVA.

NAH en de feestdagen, 5 tips

In december deelden we vijf tips die je kunt gebruiken tijdens de feestdagen. Het is fijn om deze tips nu alsnog door te nemen. Waarom? Je kunt ze het gehele jaar door goed gebruiken.

Journalist en schrijver Peter d’Hamecourt overleden

Begin december bereikte ons het treurige nieuws dat Peter d’Hamecourt op 77-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand. Op 11 mei 2021 presenteerde onze vereniging het boek ‘Een leven op zijn kop’, waarin vriendin en journaliste Trix Broekmans beschrijft hoe Peter in 2018 een herseninfarct kreeg. We wensen de familie en vrienden van Peter veel sterkte toe.

Vrijwilligers, bedankt!

7 december was het de nationale Dag van de Vrijwilliger. Die dag hebben we extra aandacht besteed aan de inzet van onze vrijwilligers. Uiteraard zijn we iedere dag dankbaar voor iedereen die zich keer op keer inzet voor onze patiëntenvereniging!

Steun Hersenletsel.nl met een fiscaal aantrekkelijke schenking

Aan het eind van elk jaar is het interessant om te kijken of je kunt doneren aan een stichting. Dit levert jou vaak wat belastingvoordelen op én je helpt er stichtingen mee. Nu is het nieuwe jaar net aangebroken. Toch is het al handig om te kijken hoe jij aan het eind van dit jaar Hersenletsel.nl kunt steunen met een voor jou fiscaal aantrekkelijke schenking.

Regionaal nieuws

Hersentumor contactgroep

Hersenstreken, Een boek over leven met en sterven aan een hersentumor

Wat gebeurt er in je leven als je partner de diagnose ongeneeslijke hersentumor krijgt? In het boek ‘Hersenstreken, Een boek over leven met en sterven aan een hersentumor’ zijn elf persoonlijke verhalen gebundeld en krijg je praktische informatie.

Landelijke campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’

Van 23 december tot 12 januari vindt de landelijke campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’ plaats. Vijftien samenwerkende organisaties vinden dat het gesprek over ongeneeslijk ziek zijn en alles wat er dan nog mogelijk is beter kan. Lees meer over deze campagne.

Derde aflevering van de Hersenletsel.nl Podcast

De derde aflevering van de Hersenletsel.nl Podcast staat online. De voorzitter van de Hersentumor contactgroep gaat in deze aflevering in gesprek met twee vrouwen van wie de een een glioom en de ander een meningeoom heeft. Zij vertellen over hoe zij (over)leven met een hersentumor.

Groningen & Drenthe

Samenvatting informatiebijeenkomst voor mantelzorgers

Eind november vond de eerste informatiebijeenkomst plaats voor mantelzorgers met een naaste met NAH. Diverse interessante onderwerpen kwamen tijdens deze bijeenkomst aan bod. Hierover lees je meer in de samenvatting.

Kerstbrunch 2023 regio Noord

Op 15 december vond er een kerstbrunch plaats bij Van der Valk in Assen. Deze kerstbrunch was ontzettend gezellig. Marianne Rubingh, lid van deze regio, blikt in haar verslag terug op deze ochtend.

Utrecht

Derde aflevering van de podcast over het hersenletselcentrum Jan Ligthart

RTV-journalist Frans Regtien heeft een derde podcastaflevering gemaakt over activiteitencentrum Jan Ligthart in Bussum. Deze aflevering is gemaakt samen met de andere deelnemers die in het centrum komen voor de dagbesteding.

Column Daniël van Zaalen

‘Scheiden is net als niet-aangeboren hersenletsel; een breuk tussen voor en na.’ In deze column vertelt Daniël van Zaalen over de ‘scheiding’ van zijn ouders.

Limburg

Opening Breincafé Sittard

Woensdag 6 december opende Breincafé Sittard de deuren. Vanaf januari vindt het breincafé iedere laatste donderdag van de maand plaats. Zien we jou daar?

Zuid-Holland

Nieuwjaarsbijeenkomst met lunch

Zaterdag 13 januari is er een nieuwjaarsbijeenkomst met gezellige lunch in het Best Western Gouda. Hier maken we kennis met de nieuwe ambassadeurs en bedanken we de vrijwilligers voor hun inzet van het afgelopen jaar. We hopen dat je aanwezig bent.

NAH Café Berkel voortaan op donderdagmiddag

Vanaf januari zal het NAH Café Berkel, dat voorheen op woensdagavonden plaatsvond, op donderdagmiddagen zijn. Elke derde donderdagmiddag van de maand ben je voortaan welkom op dezelfde locatie in Berkel en Rodenrijs. Ook krijgt het inloopcafé een nieuwe naam: Denktank Hersenletsel. We zien je graag verschijnen!

Blogposts

Frank | 22 augustus: De rampdag

Deze blogpost van Frank staat in het teken van zijn rampdag tijdens de vakantie van hem en zijn partner.

Monique | Wéér december

Blogger Monique keek niet echt uit naar december. Sinterklaas, Kerstmis, haar verjaardag én oud en nieuw zijn ieder jaar een uitdaging. Hoe pakte zij al die vieringen deze december aan?

Peter | Hersenknetter deel 11: Ode aan bijzondere mannen

In dit deel van Hersenknetter schrijft Peter een ode aan bijzondere mannen die hij de afgelopen jaren heeft ontmoet.

Rob | Mijn zintuigen op reservestand

Beetje bij beetje komt Rob weer bij bewustzijn. Hij merkt dat hij de controle volledig kwijt is. In deze blogpost vertelt hij hoe de eerste bewuste dagen in het ziekenhuis verlopen.

Frank | 23 augustus: Onderzoeken, wachten en de IC

Tijdens zijn vakantie in de omgeving van Luxemburg en Duitsland belandt Frank op de IC. Een pretje is het verblijf helaas niet.

Belinda | De tijd van overprikkeling

In deze blogpost blikt Belinda vooruit op de feestdagenperiode die bij haar nog op de planning stond. Hoe gaat zij om met alle drukte van deze maand?

Anouk | Tips voor de decembermaand

Creatieve dertiger Anouk deelt in haar blogpost tips om de decembermaand fijn door te komen.

Heleen | Kerstmis op mijn manier

Kerstmis zorgt voor chaos. Dit jaar vierde Heleen dan ook voor het eerst kerstmis op haar manier.

Rob | Angst en onzekerheid

Angst voor het onbekende en de onzekerheid staan centraal in deze blogpost van Rob. Hoe ging hij in het begin om met zijn nieuwe werkelijkheid?

Ervaringsverhalen

Hannie | Kortsluiting in het hoofd

Hannie (83) vertelt in dit ervaringsverhaal over haar infarct. In de zomer van 2023 werd ze wakker en zag ze ineens alles dubbel. Ze bleek een herseninfarct te hebben, kwam in het ziekenhuis terecht en belandde daarna in een revalidatiecentrum. Hannie vertelt over haar ervaring met een CVA en hoe zij haar leven weer heeft opgepakt.